Over Dyn Dao

Dyn Dao is de naam waaronder ik trainingen geef in taiji (tai chi), meditatie en Wudang fitness. Al deze methodes stammen uit het oude China, net zoals de traditionele stoelmassages die ik geef op een authentieke Chinese kruk. Mijn werkgebied is voornamelijk Friesland.

Ieder zijn eigen weg

Wat de naam Dyn Dao betekent? ‘Dyn’ is Fries voor ‘jouw’, ‘Dao’ is Chinees voor ‘weg’. Dyn Dao betekent dus ‘jouw weg’. Hiermee wil ik aangeven dat iedereen op zijn eigen manier druk doende is om wat moois van het leven te maken. De één heeft in dat proces baat bij Wudang fitness of taiji, de ander bij stoelmassage of meditatie. Je kiest daarin je eigen weg. Sommige mensen slaan overigens heel andere wegen in, die de mijne nooit kruisen. Gelukkig maar, anders kreeg ik het veel te druk ;-).

Alles is altijd in beweging

Het logo is afgeleid van het taiji-teken, ook wel het yin-yang-teken genoemd. Dit staat symbool voor de basisprincipes van taiji: alles is altijd in beweging. Maar ook: in alles is de kiem van zijn tegendeel aanwezig. Volgens een oude Chinese wijsheid vormen deze principes ook de basis van het leven. Ik vind dat een mooi uitgangspunt en het is uitermate toepasselijk op de trainingen die ik geef. Ik heb aan het teken natuurlijk wel mijn eigen draai gegeven. Letterlijk en figuurlijk.

Kennismaking met taiji (tai chi)

In 1999 kwam ik voor het eerst in aanraking met taiji. Hoewel ik met mijn Westerse, cognitief geschoolde geest werkelijk alles fout deed waar het werkelijk om ging, paste taiji toch ook meteen als een oude jas. Ik had voor die tijd zo´n 15 jaar op amateurniveau aan moderne dans gedaan, maar de dansschoenen had ik inmiddels aan de wilgen gehangen om eerst de hatha yoga te ontdekken en later de wereld van de Kyokushin karate. In taiji kwam voor mij het beste samen van alles wat ik tot dan toe gedaan had. Ik wist al heel snel: hierin wil ik zelf training gaan geven. Maar hoe pak ik dat aan? Ik ging op zoek en vond een uitstekende lerares in meervoudig Chinees en wereldkampioene Qiuping Lin. Samen met haar man Yanlong Li heeft zij na haar carrière in China in het Duitse Wolfsburg wushu-school Dragon Culture opgezet. In 2009 liet Qiuping Lin me weten dat ik voldoende gevorderd was om zelf de taiji 24-vorm te gaan geven. Zo geschiedde.

Verdieping

In de periode dat ik regelmatig naar Duitsland afreisde voor workshops, studeerde ik ook bij René Goris aan het Oriental College in Amsterdam. Daar behaalde ik in 2008 het certificaat als instructeur Wudang fitness. Bijna tien jaar waren er toen al verstreken na mijn eerste kennismaking met de Chinese trainingsmethodes. In die tijd was ik er achter gekomen dat je in deze materie echt een leven lang kunt leren. Het zou echter nog een paar jaar duren voordat ik moest toegeven dat ik in mijn leven niet alles kan ontdekken wat er te ontdekken valt. Jammer – of misschien ook niet – maar een mens moet keuzes maken. Ik koos voor een verdieping aan het Oriental College met de certificaten tot instructeur Wudang taiji 13-vorm, instructeur meditatie en Chinees stoelmasseur.

Gezond ouder worden (Healthy Ageing)

Wat mij vooral boeit aan de Chinese traditie, is de aandacht voor preventieve gezondheidszorg. Ofwel, zorgen dat je zo lang mogelijk gezond blijft. In ‘nieuw-Nederlands’ ook wel Healthy Ageing genoemd. Belangrijke factoren in dat proces van Healthy Ageing zijn een goede fysieke houding, de juiste lichaamsbeweging en een alerte, ontspannen mindset. Dat alles beïnvloedt niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid. Logisch, want lichaam en geest zijn een geheel. Bedenk daarbij dat lichaam en geest dé instrumenten zijn die je nodig hebt om in je leven de dingen te doen die je graag wilt doen. Dan weet je ook: goed onderhoud is essentieel. Taiji, meditatie, Wudang fitness en stoelmassage helpen daarbij.

N.B. Ik ben in bezit van het EHBO-diploma en het BHV-certificaat. De instructeurcertificaten die ik heb behaald aan het Oriental College zijn erkend door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).