De trainster: Rieky Takken

Bij mij in de les gaat serieus trainen hand in hand met gezelligheid. Actief en toch ontspannen, dat staat altijd voorop. Daarnaast zorg ik dat de training praktisch blijft en voor iedereen goed te begrijpen. De oefeningen die we doen, komen uit de Oosterse traditie, maar zijn heel goed toegankelijk voor de Westers denkende mens. Particulieren zijn welkom in mijn wekelijkse lessen tai chi, yin yoga, Wudang fitness en meditatie. Voor bedrijven maak ik een pakket op maat. Indien gewenst met stoelmassages.

Vragen? Neem contact op

Houding, aandacht, energie

Uitgangspunt bij alle methodes zijn drie eenvoudige basisprincipes: een goede lichaamshouding, volledige aandacht voor wat je aan het doen bent en efficiënt omgaan met je energie. Kom je bij mij trainen, dan ontdek je hoe belangrijk dit is. En hoe je daarvan kunt profiteren, al vanaf les één.

Mijn eerste les

Zelf begon ik met tai chi in 1999. De eerste periode deed ik zo ongeveer alles fout waar het werkelijk om ging, maar toch paste tai chi meteen als een oude jas. Ik had voor die tijd op amateurniveau moderne dans gedaan, hatha yoga beoefend en een paar banden behaald in het kyokushin karate. In tai chi kwam voor mij het beste samen van al die werelden.

Rust

Het was een aangename verrassing dat aandachtig bewegen mijn gedachten tot rust bracht. Dat kon ik wel gebruiken, want ik was in die tijd een drukbezet freelance tekstschrijfster in de reclame. Daarvoor was ik afgestudeerd aan de RUG met als specialisatie theaterdans. Ik was een echte analyticus en mijn nieuwe studieobject was tai chi.

Tai chi leraar

Op zoek naar een goede tai chi leraar ontmoette ik Chinees en wereldkampioene Qiuping Lin. Samen met haar echtgenoot, de wushu kampioen Yanlong Li, richtte zij na hun topsportcarrière de Taiji & Wushu Academy Dragon Culture op in het Duitse Wolfsburg. In 2009 liet Qiuping Lin me weten dat ik voldoende ervaring had om zelf als tai chi leraar aan het werk te gaan. Zo geschiedde.

Wudang fitness, stoelmassage, Wudang tai chi, meditatie

In de tijd dat ik regelmatig naar Duitsland afreisde voor workshops, studeerde ik ook bij daoïstisch monnik You Li-Ou (René Goris) aan het Oriental College in Amsterdam. Daar behaalde ik in de periode 2008-2015 de certificaten instructeur Wudang fitness, Chinees stoelmasseur, instructeur Wudang taiji 13-vorm en instructeur meditatie. Ondertussen begon mijn lespraktijk serieuze vormen aan te nemen.

Mindfulness

Ter verdieping van de meditatie volgde ik in 2019 de cursus Mindfulness bij de Werkplaats Aandachtig Leven. Het was heel waardevol om mijn meditatie ervaring te kunnen vergelijken met deze wetenschappelijk onderzochte methode. Zo nodig, kan ik nu mensen doorverwijzen.

Yin yoga docent

In datzelfde jaar besloot ik ook om bij het New Health Center in Sneek de BIVAG-opleiding te volgen tot yin yoga docent. Zelf deed ik toen al jaren dagelijks aan yoga en ik wilde het ook aan anderen kunnen leren. De methode sluit mooi aan bij het lespakket van Dyn Dao.

Gevarieerd trainen

Waarom ik heb gekozen voor zo’n breed aanbod? Omdat gevarieerd trainen het beste is voor je gezondheid. Ik doe dat zelf ook en ik raad het iedereen aan.

Healthy ageing

Wat mij vooral boeit aan de Oosterse traditie, is de aandacht voor gezond ouder worden. Tai chi, yoga, Wudang fitness, meditatie en stoelmassages zijn speciaal ontwikkeld om je gezondheid te verbeteren. Je leert steeds beter omgaan met je energie en ontdekt hoe je je lichaam kunt gebruiken met zo weinig mogelijk slijtage. Het doel is eenvoudig: zo lang mogelijk fit blijven. Healthy ageing dus.

Omgaan met beperkingen

Begrijp me niet verkeerd. Als het om gezondheid gaat, heb je niet alles in de hand. Maar je kunt wel leren omgaan met beperkingen. Iedereen heeft ze. De een ernstig, de ander licht. De juiste training helpt je te werken met de mogelijkheden die je nog wel hebt. Ik laat je graag ontdekken welke training het beste bij je past.

N.B. Ik ben in bezit van het EHBO-diploma. De instructeurcertificaten die ik heb behaald aan het Oriental College en bij de BIVAG zijn erkend door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Vragen? Neem contact op