Instructeur/coach: Rieky Takken

Graag stel ik mij even voor. Mijn naam is Rieky Takken en ik ben instructeur/coach bij Dyn Dao. Bij mij gaan serieuze training en coaching hand in hand met gezelligheid. Actief en toch ontspannen blijven, dat staat altijd voorop. Daarnaast zorg ik dat de lessen en sessies praktisch blijven en voor iedereen goed te begrijpen.

Het begon met tai chi

Mijn eigen route naar een welbewust gezonder leven begon in 1999 met tai chi . De eerste periode deed ik zo ongeveer alles fout waar het werkelijk om ging, maar toch wist ik meteen dat ik op het juiste pad zat. Voordat ik met tai chi begon, had ik op amateurniveau aan moderne dans gedaan, hatha yoga beoefend en vier banden behaald in het kyokushin karate. In tai chi kwam voor mij het beste samen van al die werelden.

Mijn gedachten tot rust

Het was een aangename verrassing dat aandachtig bewegen mijn gedachten tot rust bracht. Dat kon ik wel gebruiken, want ik was een echte denker, met een overvolle agenda. Eind jaren ’80 ben afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie theaterdans. Daarna heb ik een paar switches gemaakt en in  de tijd dat tai chi op mijn pad kwam, was ik een drukbezet freelance tekstschrijver in de reclame. Tai chi gaf een nieuwe richting aan mijn leven.

Zelf les geven

Op zoek naar een tai chi leraar bij wie ik mij verder kon ontwikkelen, ontmoette ik Chinees en wereldkampioene Qiuping Lin. Samen met haar echtgenoot, de wushu kampioen Yanlong Li, richtte zij na hun topsportcarrière de Taiji & Wushu Academy Dragon Culture op in het Duitse Wolfsburg. In 2009 liet Qiuping Lin me weten dat ik voldoende ervaring had in de tai chi 24-vorm om zelf als tai chi leraar aan het werk te gaan. Zo geschiedde.

Wudang fitness, stoelmassage, Wudang tai chi, meditatie

In de tijd dat ik regelmatig naar Duitsland afreisde voor workshops, studeerde ik ook bij daoïstisch monnik You Li-Ou (René Goris) aan het Oriental College in Amsterdam. Daar behaalde ik in de periode 2008-2015 de certificaten instructeur Wudang fitness, Chinees stoelmasseur, instructeur Wudang taiji 13-vorm en instructeur meditatie. Ondertussen begon mijn lespraktijk serieuze vormen aan te nemen.

Mindfulness

Ter verdieping van de meditatie volgde ik in 2019 de cursus Mindfulness bij de Werkplaats Aandachtig Leven. Ik wilde ontdekken of ik deze wetenschappelijk onderzochte methode in mijn eigen programma kon opnemen. Uiteindelijk heb ik besloten om niet binnen het protocol de reguliere mindfulness te gaan werken. Ik blijf meditatie geven, zoals ik dat al jaren doe, want ik vind het belangrijk dat mensen die willen leren leven in aandacht, kunnen kiezen uit verschillende methodes. De samenleving is gebaat bij diversiteit, ook als het gaat om zelfontplooiing.

Yin yoga docent

Later in dat jaar besloot ik om bij BIVAG in Sneek de opleiding te volgen tot yin yoga docent. Privé deed ik al jaren dagelijks aan yoga en ik wilde het ook aan anderen kunnen leren. De methode was een heel mooie aanvulling op het lespakket van Dyn Dao.

Voedingscoach

Toch miste er nog één ding in het programma: voeding. Wie gezond wil leven, komt er niet met goed bewegen en voldoende rust nemen. Daarom heb ik de opleiding tot orthomoleculair voedingscoach gevolgd bij scholingsinstituut Evenwijs. In 2021 heb ik mijn diploma behaald.

Healthy Ageing

Beweging, rust en voeding zijn nauw met elkaar verbonden. Wie gezond oud wil worden (healthy ageing), bereikt het meest als hij op al deze drie gebieden verbetering aanbrengt. Minder stress, beter slapen, meer energie overhouden, soepeler worden, afvallen, het zijn maar een paar voorbeelden waarbij beweging, rust én voeding een rol spelen.

Omgaan met blessures en ziekte

Begrijp me niet verkeerd: als het om gezondheid gaat, heb je niet alles in de hand. Daarvoor is het leven te complex. We weten ontzettend veel op het gebied van gezondheid, maar er is waarschijnlijk nog meer wat we niet weten. De meesten van ons worden op een zeker moment in hun leven onaangenaam verrast door een blessure of ziekte. In dat geval is het zaak om lichaam en geest zo goed mogelijk te ondersteunen in het herstel of in het omgaan met deze nieuwe situatie. Ik laat je graag ontdekken welk programma jou daarin het meest te bieden heeft.

N.B. Ik ben in bezit van het EHBO-diploma. De certificaten die ik heb behaald aan het Oriental College en bij de BIVAG zijn erkend door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).